Wat maakt een foto mooi? Moet een mens daarover beslissen?

Fotomarktplaats EyeEm selecteerde een shortlist van de mooiste beelden van 2017 met behulp van software, alvorens een menselijke jury van onder meer de BBC en National Geographic de winnaars uitkoos. De computer van EyeEm kan beelden herkennen en indelen op basis van kleuren, proporties en lichtval.

Het bedrijf kondigde afgelopen weekend de winnaar aan van de jaarlijkse global Photographer of the Year competition.

Op een totaal van 88.000 fotografen kwam de Russische Sasha Dudkina (19) als de beste uit de bus, met haar beelden van het hedendaagse Rusland.

 


Guiga Pira (Brazilië) — winnaar in de categorie "The Great Outdoors" — voer mee met een anti-stropersschip en maakte foto's met een drone.

Foto: Guiga Pira/EyeEm

Een bruinvis die alleen voorkomt in de Zee van Cortez, aan Mexico's westkust, behoeft bescherming. Fotograaf Pira bestuurde een drone en ging op zoek naar jagers die internationale wetten overtreden door bruinvissen te doden.

Foto: Guiga Pira/EyeEm

In een toelichting op de missie, zegt Pira: "Ik heb zoveel lelijke kanten van de mensheid gezien op één van de mooiste plekken ter wereld."

Foto: Guiga Pira/EyeEm

"Elke keer als we de drones de lucht in stuurden, probeerde ik de mooie kanten van dit gebied vast te leggen."

Foto: Guiga Pira/EyeEm

De Moldaviër Ramin Mazur fotografeerde een uitvoering van Hamlet in een gevangenis in zijn thuisland. Hij won er de categorie 'Fotojournalistiek' mee.

Foto: Ramin Mazur/EyeEm

Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, is één van de armste gebieden van Europa en kent relatief een van de hoogste aantallen gevangenen. Een kunstcollectief produceerde de uitvoering om aandacht te vragen voor de problematiek in de cellenblokken.

Foto: Ramin Mazur/EyeEm

Gedetineerden volgden meerdere maanden acteerlessen 'totdat ze net zo goed waren als de profs in het Nationale Theater', aldus Mazur.

Foto: Ramin Mazur/EyeEm

Het vermogen van gevangenen om te veranderen - of vergeven te worden - stond centraal.

Foto: Ramin Mazur/EyeEm

In de categorie 'Portret' is de winnaar de 20-jarige Adeolu Osibodu uit Nigeria, met een serie die hij 'Losing Amos' als titel meegaf.

Foto: Adeolu Osibodu/EyeEm

"Mijn opa Amos overleed in 2014 en toen realiseerde ik me hoe informeel mijn beeld van hem was", zet Osibodu.

Foto: Adeolu Osibodu/EyeEm

"Ik vroeg mezelf af waarom ik niet verder kon kijken dan zijn brede glimlach en grijns, waarom ik hem niet kon definiëren als méér dan 'een tevreden man'. Het waren verwarrende gedachten."

Foto: Adeolu Osibodu/EyeEm

Osibodu besloot om zichzelf te fotograferen terwijl hij de kleding van zijn grootvader draagt.

Foto: Adeolu Osibodu/EyeEm

"Misschien is dit mijn drang om troost te vinden of mijn liefde voor een vervolgen periode of misschien gewoon wie ik ben. Hoe dan ook, ik zal altijd blij zijn dat ik mezelf in deze staat ben tegengekomen."

Foto: Adeolu Osibodu/EyeEm

In wereldsteden als Moskou, Amsterdam en Tokio maakte Julie Hrudova straatfoto's met het thema 'Leisure', oftewel 'vrije tijd'.

Foto: Julie Hrudova/EyeEm

Spel is de 'kern van mijn werk', zegt de Tsjechische, die nu in Amsterdam woont.

Foto: Julie Hrudova/EyeEm

In haar serie speelt ze ook met de spanning tussen hoe fotografie realiteit weer moet geven, maar toch ook heel rare situaties kan documenteren - zoals deze man in een kinderspeeltuin.

Foto: Julie Hrudova/EyeEm

Opvallend is vooral hoe leeg de foto's zijn, afgezien van het onderwerp: één persoon of een kleine groep die van z'n vrije tijd geniet.

Foto: Julie Hrudova/EyeEm

Eigenlijk was het idee van Denise Kwong om naar Hongkong te gaan voor de levendige markten. Maar ze raakte geïnspireerd door een flatgebouw en won in de categorie 'The Architect'.

Foto: Denise Kwong/EyeEm

"In het licht- en kleurenschema proefde ik een filmische vibe en ik kon ook waarderen hoe elk balkon de gevel eruit liet zien als een vel negatieven.

Foto: Denise Kwong/EyeEm

Kwong, die normaal gesproken in Sydney woont, won uit een lading van maar liefst 95.000 ingezonden foto's

Foto: Denise Kwong/EyeEm

De winnaar overall en EyeEm 'fotograaf van het jaar' is de 19-jarige Sasha Dudkina uit Moskou. Ze definieert haar stijl als het vastleggen van  'vluchtige blikken' en 'wegglippende momenten'.

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

De ziet zichzelf als een waarnemer en veel van haar foto's zijn beelden van vrienden of vreemdelingen in alledaagse scenario's.

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

Rusland is haar inspiratiebron: geschiedenis, literatuur en muziek komen terug in haar werk, net als de landschappen.

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

Uit een totale groep van 88.000 fotografen kwam Dudkina als de beste bovendrijven - deels op basis van een geautomatiseerde selectie en vervolgens na een juryberaad.

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

Directeur Fotografie bij EyeEm Brada Vavi Barassi constateert dat Dudkina 'het leven heel consistent en intiem via haar lens deelt'. Hij voegt toe: "We zijn heel enthousiast om met haar te kunnen werken en haar creativiteit te kunnen ontketenen."

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

Dudkina's serie komt in het EyeEm-tijdschrift dat over de hele wereld te krijgen is.

Foto: Sasha Dudkina/EyeEM

Bekijk alle foto's hier